We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten we aanbieden naast onze reguliere huisartsenzorg.
Hieronder vindt u informatie over de volgende bevolkingsonderzoeken:
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (Cervix uitstrijkje)
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen iedere vijf jaar uit voor een bevolkingsonderzoek. Dit onderzoek wordt volledig voor u vergoed door de overheid. Na ontvangst van de uitnodiging maakt u een afspraak voor een dag dat u niet ongesteld bent. Het is in onze praktijk gebruikelijk dat de doktersassistente het uitstrijkje maakt. U mag natuurlijk aangeven wanneer u liever heeft dat de huisarts het uitstrijkje maakt (bijvoorbeeld als er bijkomende klachten zijn). Voor het maken van een afspraak met de doktersassistente kunt u bellen met de praktijk, maar u kunt ook online een afspraak maken via onze service van MijnGezondheid.net.
Meer over bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen worden vanaf hun 50e tot en met hun 75e tweejaarlijks opgeroepen voor een mammografie (röntgenfoto van de borsten). Deze oproep loopt via Bevolkingsonderzoek Zuid en krijgt u thuisgestuurd. Indien de foto uitwijst dat er verder onderzoek moet plaatsvinden, dan ontvangt zowel u als de huisarts hier bericht van. De huisarts kijkt dan samen met u wat er verder moet gebeuren.
Meer over bevolkingsonderzoek borstkanker
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is gericht op mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Elke twee jaar wordt u uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. U ontvangt daarvoor thuis een ontlastingstest (iFOBT), die u na afname van een ontlastingsmonster opstuurt voor analyse. Bij een afwijkende uitslag wordt u doorverwezen voor verdere diagnostiek (coloscopie) en zo nodig behandeling. Zo kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt, kunnen voorstadia worden verwijderd en/of is behandeling beter mogelijk.
Het programma Coaching op Leefstijl (CooL) is een Geïntegreerde Leefstijl Interventie (GLI) die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen. De leefstijlcoach begeleidt deelnemers tijdens het CooL-programma naar een gezonder leven.
Het programma bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en (leefstijl)gedrag. Het is gericht op lange termijn gedragsverandering bij mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. Het programma kent naast een intake en een aantal groepsbijeenkomsten ook individuele consulten en een evaluatiegesprekken en bestaat uit een basisprogramma (12 maanden) en een optioneel onderhoudsprogramma (12 maanden).
Waarom is het noodzakelijk?
Studies laten zien dat de leefstijlcoach een belangrijke rol kan vervullen als verbindend element in de keten ten aanzien van de aanpak van obesitas in Nederland. De leefstijlcoach kan deelnemers laagdrempelig begeleiden naar duurzame gedragsverandering en professionals in het zorgdomein en het publieke domein met elkaar verbinden. Deelnemers blijken na deelname aan het CooL programma meer te bewegen, minder te zitten en ze zijn gezonder gaan eten. Extrinsieke motivatie is verminderd en intrinsieke motivatie ten aanzien van gezonder voedings- en beweeggedrag is versterkt. De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen bij de deelnemers.
Wat is onze rol?
Vergoeding
De GLI is per 1 januari 2019 in het basispakket opgenomen. Dit betekent dat patiënten die voldoen aan de criteria gratis kunnen deelnemen aan het CooL-programma.
Filmpje over Gecombineerde Leefstijl Interventie
In het kader van diagnostiek kunt u bij onze praktijk voor de volgende zaken terecht:
Bloedprikken
Bloedprikken kan in het Anna Ziekenhuis op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur (op vrijdag tot 16:30 uur). Bij bepaalde bepalingen (van onder andere suiker en cholesterol) moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 24 uur van tevoren niets meer eet of drinkt.
Urineonderzoek
Als u klachten bij het plassen of in de onderbuik heeft en bijvoorbeeld denkt aan een blaasontsteking, dan kunt u in de ochtend uw urine afleveren op de praktijk voor verder onderzoek. Deze urine moet dan bij voorkeur voor 12:00 uur ingeleverd zijn zodat we, indien nodig, na een eerste oriënterende check-up nog verder onderzoek kunnen inzetten (een zogenaamde dipslide). Het is van belang dat u niet direct de eerste straal opvangt, maar eerst wat urine weg laat lopen voordat u de resterende urine in een schoon potje opvangt (een zogenaamde 'gewassen plas'). Als u niet gelijk kunt komen na het opvangen kunt u de urine maximaal twee uur in de koelkast bewaren.
De uitslag van het urineonderzoek krijgt u via MijnGezondheid.net.
Laboratoriumonderzoek
Nieuw in de praktijk zijn de snelbepalingen van CRP (C-reactieve protein) en D-dimeer. CRP is een maat voor acute ontsteking en D-dimeer wordt bepaald bij verdenking op een trombosebeen of longembolie. Deze testen helpen de huisarts om acute klachten beter en sneller te kunnen beoordelen.
24-uurs bloeddrukmeting
De praktijk heeft de beschikking over een geavanceerd apparaat waarmee gedurende 24 uur de bloeddruk kan worden gemeten. Deze vorm van bloeddrukmeting wordt als de meest betrouwbare meetmethode voor de bloeddruk in de huisartsenpraktijk beschouwd. Het is gebleken dat de bloeddruk op het spreekuur bij de arts vaak hoger is dan thuis. De meetapparatuur is bijzonder betrouwbaar. De assistente sluit de apparatuur aan om deze de volgende dag weer af te koppelen en door de computer uit te laten lezen.
ECG/hartfilmpje
Bij hartklachten kan door middel van een hartfilmpje op de praktijk gezien worden of er zuurstoftekort bij de hartspier is, hoe het hartritme is en of de hartspier verdikt is.
Longfunctietest
Met een spirometer op de praktijk worden blaaskracht en andere kenmerken van uw ademhaling gemeten. Uw blaasgegevens worden opgeslagen in een computer en kunnen op een grafiek worden uitgeprint. De spirometer meet de maximale hoeveelheid lucht die u kunt in- of uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen.
Geheugentest
Bij klachten over verminderd geheugen kan op de praktijk de oriënterende MMSE-geheugentest afgenomen worden.
Echo-/doppleronderzoek bloedvaten benen
Bij klachten van verminderde bloeddoorstroming in de benen wordt in de praktijk middels een echo-apparaat de bloeddoorstroming naar de benen gemeten.
CRP-bloedtest
Voor onderzoek naar een acute ontsteking, bijvoorbeeld bij blinde darm of bronchitis/longonsteking, worden de CRP-testen op de praktijk gedaan.
In onze praktijk voeren de assistentes ook een aantal medische taken uit, waarvoor u een afspraak kunt maken bij de assistente. Deze taken bestaan uit:
Spiraaltje
Een spiraaltje kan worden gebruikt als voorbehoedsmiddel, maar kan ook worden geadviseerd ter behandeling van hevig bloedverlies. U kunt samen met uw huisarts besluiten een spiraaltje te plaatsen. Er zijn twee vormen: een koperhoudend spiraaltje en een hormoonbevattend spiraaltje (Mirena). Het plaatsen gaat op nagenoeg dezelfde manier. Uw huisarts kan dit op de praktijk inbrengen. Voor het plaatsen van een spiraaltje wordt vooraf een inwendig onderzoek verricht en soms een test op ontstekingen/infecties.
Het spiraaltje wordt geplaatst in een aparte afspraak. Bij twijfel over de ligging van het geplaatste spiraaltje wordt een echo-onderzoek uitgevoerd. Na vijf jaar dient het hormoonspiraal te worden vervangen. Het koperhoudende spiraal na tien jaar. Het verwijderen van een spiraaltje kan door de huisarts gedaan worden op een gewone spreekuurafspraak.
Als u meer wilt weten kunt u goede informatie vinden op de website Thuisarts.nl. Daar leest u ook hoe u zich het beste voorbereidt op het plaatsen.
Pessarium
Bij een verzakking met of zonder urineverlies kan samen met uw huisarts worden besloten om een pessarium te plaatsen. Een pessarium is een ring of schijf die vaginaal kan worden ingebracht om het verzakkingsgevoel en/of urineverlies tegen te gaan. Dit als alternatief voor een operatie. Ook het pessarium heeft soms nadelen, zoals meer afscheiding en regelmatige controle voor het reinigen en terugplaatsen van het pessarium. Het aanmeten en plaatsen gebeurt vaak op twee verschillende momenten. Voor het aanmeten worden pasringen met vaste afmetingen gebruikt. Vervolgens wordt samen met u besproken welke maat en welke vorm bij u het meest geschikt zijn. Het pessarium wordt op recept geleverd.
Plaatsen implanons/hormoonstaafjes
Uw huisarts kan een hormoonstaafje vlak onder de huid van uw bovenarm plaatsen. Het hormoonstaafje voorkomt dat u zwanger wordt en is drie jaar werkzaam. Het kan dus drie jaar blijven zitten.
Hechten en verbinden
In de praktijk kunt u met ongevallen/wonden terecht om deze te laten plakken of hechten. Belt u als het kan van te voren even op zodat het ingepland kan worden om wachttijd voor u te voorkomen. De assistentes zullen de wonden verder schoonmaken en verbinden en vaak de wondcontrole doen. Ook verwijderen zij de hechtingen na zeven tot tien dagen.
Tapen
Bij bandletsels kan tapen door de huisarts, assistente of fysiotherapeut een onderdeel van de behandeling zijn. Afspraken hierover worden via het spreekuur van de huisarts gemaakt.
Zwachtelen
Bij oedeem en trombose kunnen de assistentes uw benen zwachtelen.
Kleine chirurgie
Uw huisarts voert op de praktijk kleine ingreepjes zelf uit. Wij hebben hiervoor een aparte chirurgiekamer. Zij nemen huidbiopten af, verwijderen atheroomcystes, verwijderen plekjes op het lichaam, behandelen met een electrocauter voor huiduitstulpingen, doen teennagelextracties, et cetera.
Verwijderen staalsplinter uit oog
Onder druppelverdoving kan een vastzittend vuiltje uit het oog verwijderd worden door de huisarts.
Bloedneus
Bij een ernstige bloedneus wordt door de huisarts een speciale neustampon ingebracht om het bloeden te stoppen.
Wratten aanstippen
Assistenten behandelen veelvoorkomende wratten op handen en voeten met stikstof. In overleg met uw huisarts doen zij dit ook op andere plekken van het lichaam.
Oren uitspuiten
Assistenten kunnen uw oren uitspuiten wanneer uw oor verstopt zit door een prop oorsmeer.
NPA-accreditatie
Wij zijn een NPA-geaccrediteerde praktijk. NPA is een kwaliteitskeurmerk voor huisartspraktijken zodat praktijken kunnen laten zien dat dat zij verantwoorde zorg leveren. Eens in de drie jaar bezoekt een auditor daarom onze praktijk en toetst de praktijk zowel op medisch handelen als op praktijkvoering. Ook doen wij in die periode een patiëntenraadpleging. Na het bezoek beslist de auditor of zij de accreditatie opnieuw verlengen. Ze leveren een rapport op met adviezen voor verbeterplannen waarmee de praktijk aan de slag kan. Op deze manier blijven wij kritisch kijken naar ons handelen en onze zorg verbeteren!
Opleiden
We vinden het belangrijk om nieuwe professionals op te leiden. Dat houdt ons scherp en zo leveren we een bijdrage bij het klaarstomen van de professionals van de toekomst. Er zijn altijd twee huisartsen in opleiding verbonden aan de praktijk. De huisartsen in opleiding hebben meestal enkele jaren in ziekenhuizen of elders gewerkt en worden in de huisartsenpraktijk verder opgeleid tot huisarts. Deze specialisatie duurt drie jaar. We zijn hiervoor verbonden aan de huisartsenopleiding van de Universiteit van Maastricht. Daarnaast is er altijd een opleidingsplek voor een doktersassistent, die we opleiden in samenwerking met het SUMMA college. En met grote regelmaat is er een stagiaire Praktijkondersteuner in onze praktijk aanwezig.
BIG-registratie
Onze zorgverleners zijn allemaal BIG-geregistreerd. Medewerkers uit de praktijk blijven zich verdiepen in hun vak door opleidingen en trainingen te volgen.
Stoppen met roken
Stoppen met roken is belangrijk. Belangrijk voor u en belangrijk voor de mensen om u heen. Alleen: Hoe gaat dat stoppen precies? En wat gebeurt er daarna? Wat of wie kan u helpen? Hoe houdt u het niet-roken vol?
De praktijkondersteuners van onze praktijk kunnen u op verschillende manieren helpen met stoppen met roken:
Wilt u meer weten over stoppen met roken dan kunt u de praktijkondersteuner bereiken via de assistente van de huisarts. Of kijk voor meer informatie over stoppen met roken op Rookvrijookjij.nl.
Begeleiding bij overgewicht
Als u problemen ondervindt met uw gewicht kunt u via de praktijkassistente een afspraak maken bij de huisarts. Hij bekijkt dan wat de juiste oplossing voor u is. Ook onze praktijkondersteuners kunnen u helpen en begeleiden bij het vinden van een voor u geschikt eetpatroon. Zo nodig wordt andere hulp ingeschakeld.
Veel mensen willen graag hun wensen over hun levenseinde vastleggen. Bijvoorbeeld een niet-reanimeren verklaring of een euthanasieverklaring. U kunt een afspraak voor een consult maken om dit te bespreken. Wij leggen uw wensen vast in uw digitale dossier. De papieren verklaringen bewaren wij in ons archief. Om u te ondersteunen vindt u hieronder verklaringen die u kunt downloaden. U maakt zelf een keuze welke u wilt invullen.
Wanneer u niet meer gereanimeerd wilt worden, dan is het goed om een penning te dragen zodat onbekende omstanders of een gewaarschuwde ambulance weten dat u niet meer gereanimeerd wilt worden. U vindt hieronder een document met informatie hoe u zo'n penning kunt bestellen.
Het invullen van een euthanasieverklaring is zinvol om daarmee te laten weten dat dit in de toekomst een optie voor u kan zijn. Wanneer daadwerkelijk om uitvoering van de euthanasie gevraagd wordt, is het noodzakelijk dat u op dat moment uw wil duidelijk kenbaar kunt maken en dat er voor u sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Een onafhankelijke (SCEN)-arts toetst of dit het geval is. U kunt een clausule dementie bij de euthanasieverklaring voegen. Daarbij is het goed om te weten dat euthanasie bij dementie een ingewikkeld besluit kan zijn.
Denk ook aan het opstellen van een behandelverbod. Dit is van belang in situaties waarin u uw wil niet meer kenbaar kunt maken. In combinatie met een volmacht aan een van uw naasten.
Tot slot attenderen we u op het donorformulier. Tot op hoge leeftijd kunnen organen (hoornvlies, huid) bruikbaar zijn. Het is voor de nabestaanden erg fijn om te weten wat uw wensen zijn met betrekking tot het donorschap. Zorg daarom dat dat geregistreerd staat!
Praat erover
Sterven hoort, net als geboren worden, bij het leven. Het is net zo alledaags. Het overkomt ons allemaal. Laten we ons overvallen als de tijd daar is, of krijgt het onderwerp al eerder een plaats in onze gesprekken en in ons leven?
Rijbewijs verlengen 75+
Wanneer u 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt dan kunnen wij de keuring voor u verzorgen. Om dat te regelen vult u op de website van het CBR een gezondheidsverklaring in. Nadat u deze verklaring heeft ingevuld, hoort u van het CBR welke papieren u door huisarts en/of specialist moet laten invullen. Voor de keuring bij de huisarts kunt u via de gebruikelijke weg een afspraak maken. Wanneer u voor de keuring bij de huisarts komt, neemt u de papieren van het CBR mee en een potje ochtendurine.
De kosten voor de keuring zijn € 50,-. U kunt dit contant betalen. Draagt u een bril? Vergeet deze dan niet mee te nemen naar de keuring.
U kunt bij onze praktijk terecht voor de volgende vaccinaties:
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik verkleint de kans op griep.
Voor wie is de griepprik?
Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden als zij griep krijgen. Daarom krijgen de volgende mensen elk jaar een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.
Voor deze groepen geldt dat de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn dan voor mensen jonger dan 60 jaar die deze ziektes niet hebben. Hun ‘eigen’ ziekte kan ook erger worden. De jaarlijkse griepprik helpt dit voorkomen. Dat geldt ook voor vrouwen uit bovenstaande groepen die zwanger zijn. Zwangere vrouwen kunnen gewoon de griepprik halen.Voor mensen die buiten deze categorieën vallen en toch gevaccineerd willen worden, geldt dat de overheid deze vaccinatie niet vergoedt. Voor de kosten, raadpleeg de plaatselijke apotheek en uw eigen ziektekostenverzekering.
Waarom vanaf 60 jaar?
Mensen hebben al vanaf 60 jaar een grotere kans op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.
Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep.
Waarom elk jaar een griepprik?
Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van de griepprik wordt elk jaar opnieuw bepaald. In de griepprik zitten stukjes van de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen. Haal dus elk najaar tussen half oktober en half november de griepprik.
Uitnodiging voor vaccinatiespreekuur
Jaarlijks beoordeelt de huisarts het medisch dossier van zijn patiënten. Behoort u tot de bovenstaande groep patiënten, dan ontvangt u een schriftelijke uitnodiging voor het vaccinatiespreekuur.
Mensen van 60 jaar en ouder kunnen sneller en erger ziek worden van pneumokokken. Uw afweer wordt slechter als u ouder wordt. U kunt een ernstige ziekte krijgen zoals een longontsteking. De prik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. U krijgt een brief van uw huisarts wanneer u in aanmerking komt voor de pneumokokkenvaccinatie. Meer informatie over pneumokokken en de vaccinatie vindt u op de website van het RIVM.